Laboratoriolaitteisto

 

Laboratorioesittely

 

Lumise LIGHTLAB -valolaboratorion mittauslaitteiston on toimittanut kotimainen SSL Resource Oy. Laitteisto mahdollistaa sekä ajoneuvovalojen, että käsivalaisinten tarkan mittaamisen. Pystymme selvittämään valaisimista paljon hyödyllistä tietoa, kuten tarkan valokuvion (keilan pituus/leveys), valovirran (lm), valaisimen ottotehon, valovoiman/intensiteetin (cd), värilämpötilan, värintoistoindeksin ja värivaihtelun keilan eri osissa.

LIGHTLAB-valolaboratorio sijaitsee toimitiloissamme Rovaniemellä

 

Ajoneuvovalaisimien mittaaminen

 

Ajoneuvojen lisä- ja työvalojen mittaaminen tapahtuu käyttämällä SSL GB-1200R goniofotometriä. Goniofotometrin pääosat ovat valaisinta pyörittävä goniometri, valovoimaa mittaava fotometri, sekä tarvittaessa valon värispektriä mittaava spektrometri. Mitattavaa valaisinta varten järjestelmässä on ohjelmoitava teholähde, jolla valaisimelle voidaan syöttää halutunlaista sähköä ja testata sitä eri käyttöjännitteillä.

Goniometrisessä mittauksessa valaisinta pyöritetään vaaka- ja pystyakseleiden ympäri haluttuihin mittauskulmiin, 180 astetta vaaka- ja pystysuunnissa.
Valaisimen valonjaosta riippuen vaaka- ja pystyakseleille valitaan tarkat mittauskulmat 0,1 asteen tarkkuudella. Näin havaitaan pienimmätkin muutokset valokeilan muodossa ja valovirran arvolle saadaan tarkka tulos.

Goniometrillämme voidaan mitata valonjakokäyriä sekä B- että C-tyypin koordinaatistoissa. B-tyypin goniometrillä saadaan enemmän mittauspisteitä tienpinnalle, kuin C-tyypin goniometrillä, ja tästä syystä se sopii paremmin ajoneuvovalojen mittaukseen.

Mittaustuloksista saadaan luotettavasti analysoitua lukuisia erilaisia asioita ja suureita. Laboratorio-ohjelmisto muodostaa valokeilasta mm. kolmiulotteisen mallin, josta on helppo hahmottaa keilan tarkka muoto. Standardimuotoista mittausdataa voidaan analysoida myös useilla muilla ohjelmistoilla, joilla voidaan esimerkiksi simuloida valaisuominaisuuksia ja heijastuksia erilaisilla tien pinnoilla.
 

 

Otsa- ja taskulamppujen mittaaminen

 

Käsivalaisimien ja muiden pienten valolähteiden mittaamiseen käytämme SSL HS-500-mallista integroivaa puolipalloa. Pystymme suorittamaan valaisimille ANSI/NEMA FL1-standardin mukaiset testit, joissa testataan valaisimen keilan pituus, valovoima, valovirta ja polttoaika. Lukuisat taskulamppuvalmistajat käyttävät suorituskyvyn ilmoittamiseen ANSI/NEMA FL1-standardin mukaisia mittaustuloksia ja näiden valmistajien valaisimien pitäisikin olla vertailukelpoisia keskenään. On kuitenkin valmistajia, jotka ilmoittavat valaisimilleen täysin tuulesta temmattuja arvoja, tästä syystä on tärkeää pystyä itse varmentamaan valaisimen todellinen suorituskyky ja ominaisuudet.