Valolainsäädäntö


Täältä löydät tietoa ajoneuvojen ja perävaunujen valaisimia koskevasta lainsäädännöstä, kuten referenssiluvuista ja hyväksyntämerkinnöistä. Pyrimme lisäämään listaan viimeisimmät viranomaisten ohjeistukset, joiden avulla voit varmistua valojesi lainmukaisuudesta.

 

Lisävalot

 

Lisävalon E-hyväksyntä

Jotta lisävaloa voidaan käyttää laillisesti tieliikenteessä, se pitää olla E-hyväksytty kaukovaloksi, toisin sanoen valaisimella pitää olla ECE R112-hyväksyntä. Yleensä hyväksyntä ilmenee valaisimen lasissa tai rungossa olevasta E-merkistä ja valaisimen referenssiluvusta. Lue lisää referenssiluvusta ja E-hyväksynnästä täältä.

Huom! Varsinkin ulkomaisissa verkkokaupoissa tai sekatavaraliikkeissä myydään monesti "E-hyväksyttyjä" lisävaloja, joiden E-hyväksyntä kuitenkin viittaa ECE R10-hyväksyntään. R10 kertoo tuotteen radiohäiriöluokituksesta, eikä tällaista valaisinta voi käyttää liikenteessä. Valaisimesta tulee löytyä E-merkin lisäksi joko merkintä R112 tai referenssiluku.

 

Lisävalojen määrä

28.8.2017 voimaan tulleen Trafin säädöksen mukaan Suomessa saa käyttää yhtä ylimääräistä kaukovaloa, poikkeuksena EU-lainsäädäntöön, joka määrää lisäkaukovalojen määrästä. Käytännössä siis henkilö- tai pakettiautossa voi olla 1-3 lisäkaukovaloa, mikäli ajoneuvon omatkin pitkät ovat käytössä. Jos omat pitkä poistetaan käytöstä, ne voidaan korvata lisävaloilla. Raskaissa ajoneuvoissa lisäkaukovaloja voi palaa samanaikaisesti 5 kpl auton omien kaukovalojen lisäksi.

Kaukovalojen yhteenlaskettu referenssiluku saa olla korkeintaan 100. Mikäli autoon asennettujen kaukovalaisimien yhteenlaskettu referenssiluku on suurempi kuin 100, on valojärjestelmään asennettava erillinen kytkin, jolla estetään yhtä aikaa kytkettävissä olevien valaisimien referenssiluvun ylittyminen. Alla olevassa Trafin ohjeessa on esimerkkejä valaisimissa olevista hyväksyntämerkinnöistä sivulla seitsemän.

Trafin ohje: Auton ja perävaunun valaisinvaatimukset

(lisätietoja saa myös lähimmältä katsastusasemalta)

 

Parkkivalot

Nykyään monista lisävaloista löytyy myös parkkivalotoiminto. Toiminnon käyttäminen ajoneuvon omien parkkien palaessa on kuitenkin lain mukaan kiellettyä, sillä parkkivaloja ei saa kahdentaa. Mikäli lisävalon parkista löytyy asianmukainen ECE R7-hyväksyntä, niin sitä voidaan kyllä käyttää ajoneuvon omien parkkien sijaan. Parkkivalolla varustetut lisävalot voidaan tietysti kytkeä myös ilman parkkivalo-ominaisuutta, jolloin ongelmia esim. katsastuksessa ei pääse syntymään.